Eten & drinken

Een oceaanroei(st)er verbruikt tijdens de circa 12-15 uren per etmaal roeien heel wat kilocalorieën per dag! Een vuistregel is 60 kcal per kg lichaamsgewicht per dag. Iemand van 90 kg verbrandt dus circa 5.400 kcal per dag!  En afhankelijk van het aantal bemanningsleden, de oceaan welke met oversteekt en de weersinvloeden onderweg kan een overtocht lang duren. Voor een Atlantische oversteek van de Canarische eilanden naar de Caraïbische eilanden dient een solo-roeier rekening te houden met 85 dagen, een duo team met 65 dagen, een trio team 60 dagen en 4 & 5 persoons boten 55 dagen. Even rekenen; een boot met 4 roeiers van gemiddeld 85 kg zwaar dienen dan 4 (personen) x 85 (kg) x 60 (kcal) x 55 (dagen) = 1.122.000 kcal eten aan boord te hebben bij de start! Dit is het equivalent van ruim 5.500 Marsrepen.... Een solo-roeier van 85 kg dient bij dezelfde oversteek 1 x 85 x 60 x 85 = 433.500 kcal mee te nemen! Maak deze rekensom maar eens voor een Grote oceaan oversteek......

Een andere vuistregel is dat het proviand niet uitsluitend uit gevriesdroogd eten mag bestaan. Voor gevriesdroogd eten is water nodig, en voor de onverhoopte situatie dat er geen water beschikbaar is neem je een deel 'nat' eten mee. Reken 80% gevriesdroogd en 20% nat (blik, MRE Meal-Ready to Eat). Deze 20% is een noodvoorraad en spreek je alleen aan als er geen water beschikbaar is. Stel de dagmenu's dus voor vertrek zorgvuldig samen, rekening houdend met je gewicht en dus het minimaal aantal calorieën per dag. Maak ook snackbags met tussendoortjes! Het eten maak je aan dek klaar, een veel gebruikte gasbrander is de Jetboil Flash (met ingebouwde ontsteker en temperatuurindicator)! 

Hou rekening met een hoog waterverbruik! Voor de bereiding van het eten, voor de nodige liters drinken per dag en voor de persoonlijke verzorging. De watermaker aan boord dient voldoende capaciteit te hebben, en uiteraard gaat een set reserveonderdelen mee. Een roei(st)er zit niet te wachten op het maken van water met de (nood) handwatermaker! Normaal gesproken heb je een noodvoorraad water die ook als ballast dient onder in de boot, echter deze spreek je alleen aan in uiterste nood.