Uitleg YB Tracking

De Talisker Whisky Atlantic Challenge kan perfect gevolgd worden via YB Races. De boten zijn voorzien van trackers die iedere 2 uur een update versturen. Op de kaart van YB races is zeer veel informatie te vinden over de teams, de klassementen, de actuele weersomstandigheden en 9 daags vooruitzicht, de stroming en de luchtdruk. Download ook de YB Races app voor de phone of tablet (App Store / Google Play)! De app heeft minder functionaliteit.

Hier volgt een toelichting;


In de zeevaart en dus ook op de kaarten van YB Tracking drukt men afstanden uit in zeemijlen of Nautical Miles (NM), en snelheden in Knopen of Knots (KN). Een knoop is één zeemijl per uur.  

 • 1 NM = 1 zeemijl = 1,852 km
 • 1 KN = 1 knoop = 1,852 km/uur

Overzicht pagina

Op de landingspagina zie je in één overzicht de teams, geprojecteerd op een achtergrond met de wind. De windrichting volgt uit de animaties, de windsterkte volgt uit de kleur. De windsterkte staat aangegeven in kn (knopen) met bijbehorende kleur onderaan in het scherm. Voor meer informatie over windkracht, klik hier >>

 


Dashboard

Bovenin het scherm is een dashboard;

 1. Zoom 1 x tot 9 x in
 2. Zoom to race area: in één keer overzicht van hele traject
 3. Zoom to manual area: baken met linkermuisknop een gebied af
 4. Zoom to all trackers: in één keer overzicht alle teams
 5. Zoom to lead three teams: in één keer de top-3
 6. Toggle full screen: maximale schermgrootte
 7. Pop out in own window: pagina opent in nieuw scherm
 8. Toggle lat/lng grid: projectie van lengte- / breedtegraad grid
 9. Toggle day/night: projecteert dag / nacht
 10. Toggle course: projecteert de kortste koers van start naar finish
 11. Toggle wind data: kies uit 3 settings, Windy is de default 
 12. Toggle tracks: kies uit diverse geprojecteerde afgelegde tracks
 13. Toggle map type: kies uit verschillende kaartprojecties
  1. Greyscale
  2. Satellite
  3. Topographic
  4. Navionics
 14. Toggle ruler: meet de afstand en bepaal de koers tussen 2 posities. Zet muis op positie één, klik met linkermuisknop, vervolgens muis op positie 2, klik weer met linkermuisknop en de info verschijnt in beeld 
 15. Met de schuifbalk kun je de verwachting tot 9 dagen vooruit kiezen
 16. Met het pulldown menu kies je wind, temperatuur, luchtdruk, bewolking, stroming, golven of regen. Met de schuifbalk 15 kun je voor elk de verwachting tot 9 dagen vooruit kiezen 

Teams & leaderboard

Helemaal links op het scherm kun je kiezen uit 'Teams' en 'Leaderboard'. Klik op Teams en het overzicht van alle teams klapt uit. Bovenin kun je filteren door te klikken op 'click here to show class filter'. Vink de klassen aan of uit en het overzicht per gewenste klassen komt in beeld. Klik op een team voor een highlight van de betreffende boot. De extensie RTD betekend 'Retired', dit team heeft opgegeven. 

 

Klik op 'Leaderboard' voor het actuele klassement. Je kunt filteren op groep (alle boten of een specifieke klasse) en op VMG. 

 • Genoemde tijden zijn UTC (Coordinated Universal Time), Nederland valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +1 en tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2.
 • Start time = datum en tijd (in UTC) van de start
 • Last pos received = laatste positie ontvangen
 • DTF = Distance to finish = kortste weg in zeemijlen naar de finish
 • VMG = Velocity Made Good = snelheid in knopen gecompenseerd voor de windrichting en -snelheid
 • Dist (24hrs) = het aantal zeemijlen dat een team in de afgelopen 24 uur dichter bij de finish is gekomen
 • (Est) Finish time = geschatte finishtijd (bij gelijkblijvende omstandigheden, niet erg relevant als de race nog lang duurt, tegen de eind van race steeds nauwkeuriger.
 • (Est) Elapsed time = geschatte duur van de tocht, niet erg relevant als de race nog lang duurt, tegen de eind van race steeds nauwkeuriger.

Verloop race vanaf start

Onderin het scherm kun je in de balk de knop rechts in de balk naar links slepen voor de posities van de boten bij de gewenste datum / tijd. Als je helemaal rechts op het pijltje klikt klapt een 2e balk uit, in deze balk kun je met - / + de snelheid instellen waarna je de race vanaf de start als een filmpje op het scherm ziet.  


Social media

Rechts op het scherm kun je 'social media' aanklikken waarna een scherm met relevante Twitter berichten uitklapt.