Ook oceaanroeien?

Oceaanroeien is niet voor iedereen weggelegd! Slechts een kleine 1.500 roei(st)ers staken een oceaan over. En slechts 26 Nederlanders hebben tot nu toe één of meerdere malen een oceaan over geroeid. Van de circa 950 oversteken tot nu toe zijn er 300 niet geslaagd! Vele roeiers zijn tijdens reddingsacties van de boot gehaald, en helaas zijn 7 roeiers nooit meer teruggekeerd van de oceean.... ook in 2016 en 2019 nog, ondanks alle moderne communicatie- en reddingsapparatuur van deze tijd,  zijn enkelen 'lost at sea'....

Een oversteek moet worden gemaakt zonder ondersteuning en assistentie van buitenaf om te worden erkend als een officiële oversteek. Een oceaan roeiboot inclusief de roeier(s) moet volledig zelfvoorzienend zijn, wat betekent dat ze hun eigen uitrusting en voedsel meebrengen voor de hele oversteek. De omstandigheden aan boord zijn zwaar. Roeiers worden zowel fysisch als psychisch zwaar beproefd. De boot is constant in beweging, je bent overgeleverd aan de elementen inclusief extreme weersomstandigheden. Je krijgt blaren en pijnlijke zoutwaterzweren, en loopt constant het risico om vijandige zeedieren of andere schepen tegen te komen. Er is geen comfort op de boot; geen douche, geen toilet en slechts beperkte kookmogelijkheden. Je leeft vooral op een dieet van gevriesdroogde voeding en snacks. Het drinkwater komt uit de watermaker, als deze storing heeft dien je tijdens de roeipauzes handmatig water te maken. Je slaapt in een kleine ruimte - kleiner dan een eenpersoonsbed -  welke je deelt met een andere roeier (bron: Oceanrower.com)

 

Op deze site bouwen we komende tijd een database opbouwen met informatie over oceaanboten, uitrusting, voorbereiding, verzekering, transport, trainingen, veiligheid, voeding etc. Verder gaan we de ervaringen van oceaanroei(st)ers inventariseren en delen.