21 januari: lezing sloep- en oceaanroeister Renate de Backere

Gepubliceerd op 12 januari 2024 om 13:48

Lezing voor landrotten, roeiers en zeilers!

Zondagmiddag 21 januari houdt de Atlantic oceaanroeister Harlingse Renate de Backere haar indrukwekkende LEZING (mét beelden). Over ontberingen, hoge zeeën, windstiltes, ankeren op de oceaan (?!), gedoe en nog veel meer. Kom luisteren, vragen stellen en genieten.

‘EEN OCEAAN OVER ROEIEN, HOE DOE JE DAT?!’

  • Lezing door Renate de Backere
  • Kerkje van Zurich, Schoolstraat 6, 8751 TG Zurich
  • Zondag 21 januari om 15:00 UUR, zaal open vanaf 14:30 uur
  • Entree: vrijwillige bijdrage, wel graag reserveren via kerkjevanzurich-friesland@outlook.com of WhatsApp 06 11916350 (Tjeerd Brouwer)

 

‘Een oceaan over roeien, hoe doe je dat?!!

Roeien en zout water vormen de rode draad in Renates leven.
In Harlingen begon ze in 2006 met sloeproeien en sindsdien is ze nooit ver van een roeiboot (of zeilboot, kajak, supboard) verwijderd geweest. Roeien op de Waddenzee werd roeien op de Noordzee en toen lonkte de Oceaan. Begin 2020 rolde ze in een Oceaanroeiteam dat zich klaarmaakte om aan de Atlantic Challenge mee te doen. Een wedstrijd van La Gomera naar Antigua, bijna 5000 kilometer lang. Renate houdt wel van een avontuur en stapte in. Het was een droom die uitkwam, een droom waarvan ze niet eens wist dat ze die had.
Wat komt er allemaal kijken bij een oceaanoversteek. Hoe bereid je je voor, wat moet je eten en altijd de vraag: waar is het toilet?
Renate laat aan de hand van veel video- en fotomateriaal zien hoe ze met het team de oceaan is overgestoken, welke gevaren ze onderweg tegenkwamen, hoe de teamdynamiek verliep. En dan natuurlijk de finish: na 5000 kilometer kwamen ze als eerste damesteam aan op Antigua. De euforie is nog voelbaar!

Ze wist toen nog niet dat ze oceaanwee zou krijgen. Starend over de zee kriebelt het elke keer weer. Nog steeds haalt ze veel voldoening uit het roeien op de Waddenzee maar ze denkt er wel sterk over na om nóg een oceaan over te steken.

Renate woont in Harlingen, natuurlijk aan het water: de Zoutsloot!