Verslag New York - Rotterdam

Gepubliceerd op 21 mei 2024 om 19:06

John Opmeer, Chris van Amersfoort, Gerhard ter Maat en Paul Kuiphof wilden 6.000 km van New York naar Rotterdam roeien. Ze vertrokken op 8 mei 2024, maar hebben na 10 dagen het moeilijke besluit moeten nemen de oversteek af te breken. Op dag 13 zijn ze van boord gehaald door het Italiaanse vrachtschip 'Grande Marocco' in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht. 

 

Tijden zijn in UTC (UTC + 2 uur is NL tijd) - afstanden zijn in NM (1 NM = 1,852 km)


Dinsdag 21 mei 2024 - 19:00 NL tijd

Op www.newyorkrotterdam.nl zijn de dagelijkse blogs bijgewerkt, en kun je lezen welke spannende dagen de mannen hebben meegemaakt, inclusief het midden in de nacht overstappen op de Grande Marocco, een 211 meter lang Italiaans vrachtschip die onderweg was van Halifax (Canada) naar Wilmington (USA). Het schip ligt inmiddels ten anker voor Delaware Bay, waar de mannen door de Coast Guard van boord zijn gehaald. Ze zijn onderweg naar New York en vliegen zsm terug naar Nederland. We blijven de blogs volgen, wellicht volgt er nog nieuws over de Alexia..... 


Dag 13: maandag 20 mei 2024 - 17:00 uur UTC

Zojuist verscheen op de Facebookpagina van New York - Rotterdam het volgende bericht;

"Beste allemaal,

We willen jullie op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen rondom de roeitocht van de mannen. De roeiers zijn veilig van boord gehaald door een Marokkaans schip in samenwerking met de Amerikaanse kustwacht. Op het moment van de redding bevonden ze zich net in de juiste Golfstroom, maar gingen helaas in westelijke richting.

Het team bevond zich in een kritieke situatie waarin John dringend van boord moest. Ondanks hun inspanningen om de kust te bereiken gedurende 48 uur, bleek dit een onmogelijke taak. De beslissing werd genomen om de boot te verlaten, waardoor de roeiboot Alexia nu alleen dobbert op de oceaan.

Met slechts drie man doorroeien was geen optie vanwege het gewicht en de complexiteit van de boot. Er zijn waarschijnlijk meer factoren die bijgedragen hebben aan deze situatie, maar op dit moment zijn de details hierover nog onbekend.

Onze gedachten gaan uit naar de roeiers en we leven enorm met hen mee in deze moeilijke tijd. Hun veiligheid en welzijn blijven onze hoogste prioriteit. We danken het Marokkaanse schip en de Amerikaanse kustwacht voor hun snelle en effectieve hulp.

Voor verdere updates en informatie, kunt u onze website bezoeken: www.newyorkrotterdam.nl.

 

Nog meer tegenslag dus, tot het besluit om de boot te moeten verlaten. We wensen de mannen sterkte en een behouden terugreis op het schip dat ze heeft gered. De tracker van de Alexia geeft geen updates meer sinds 20 mei 04:00 uur UTC, dit is de laatst bekende positie:

Dag 11: zaterdag 18 mei 2024 - 16:00 uur UTC

Vandaag verscheen op de Facebookpagina en website van New York - Rotterdam het bericht dat de mannen hebben besloten hun avontuur af te breken......

"Na tien dagen van intensief roeien over de Atlantische Oceaan, hebben de roeiers helaas moeten besluiten om hun tocht vroegtijdig te beëindigen en terug te keren naar het vaste land van Amerika. Deze moeilijke beslissing kwam na ernstige en aanhoudende zeeziekte van een van de roeiers, die ondanks alle inspanningen niet voldoende herstelde om de veiligheid van de hele ploeg te waarborgen.

De beslissing om terug te keren was bijzonder zwaar voor het team, dat maandenlang heeft getraind en zich mentaal en fysiek had voorbereid op deze uitdagende oversteek. De reis was niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een test van hun doorzettingsvermogen en teamgeest. Ondanks deze tegenslag, blijven we ontzettend trots op de inzet en het doorzettingsvermogen van onze roeiers.

Veiligheid stond vanaf het begin centraal in deze onderneming, en het team had altijd afgesproken dat deze nooit in gevaar gebracht mocht worden. Het welzijn van elk teamlid heeft de hoogste prioriteit, en onder de huidige omstandigheden was het onverantwoord om door te gaan.

We willen onze roeiers hartelijk bedanken voor hun immense inspanningen en moed. Hun vastberadenheid en veerkracht zijn een inspiratie voor ons allemaal. We kijken er naar uit om hen binnenkort weer in Nederland te verwelkomen en hen te ondersteunen in toekomstige avonturen.

Voor verdere informatie en updates over de roeiers en hun volgende stappen, kunt u terecht op onze website: www.newyorkrotterdam.nl"

Een moeilijk en moedig besluit, veel respect voor de mannen! Ze moeten nu nog bijna 300 NM terug naar New York roeien, terwijl de sterke wind uit noord tot noordoost nog zeker enkele dagen aan zal houden. Dus ook de terugreis zal nog een intensieve tocht worden. We wensen de mannen suc6 met de terugreis, en we blijven ze volgen. 


Dag 9: donderdag 16 mei 2024 - 12:00 uur UTC

De mannen zijn nu ruim een week onderweg. Ze hebben inmiddels walvissen, haaien en dolfijnen gezien, en de lichamen zijn bijna gewend aan de cadans van 2 uren roeien en 2 uren rust.  De windrichting en -kracht werken alleen niet mee, het team heeft last van harde tot krachtige tegenwind, en hoge golven. Ze wilden graag de warme golfstroom bereiken om hiervan te profiteren, maar zitten nog 55NM ten noordwesten hiervan. Aan de track te zien hebben ze een aantal keren achter het para-anker gelegen. Ze worden flink op de proef gesteld, want ook komende vijf dagen ziet de weersverwachting er niet gunstig uit, namelijk krachtige wind uit noord en later noordoost..... 

 

Ze zijn live te volgen via YB Tracking, en op de eigen website staat een dagelijks reisverslag

  • Start: 8 mei 13:00 uur UTC (09:00 uur lokale tijd / 15:00 uur NL tijd)
  • Geroeid: 242 NM (449 km)
  • Afstand tot finish: 3.190 NM (5.908)

Dag 6: maandag 13 mei 2024 - 12:00 uur UTC

De eerste dagen waren spannend! Wennen aan de boot, wennen aan het ritme van 2 uur roeien en 2 uur rust, wennen aan de hoge golven, opgezweept door de harde oostenwind. Zeeziekte. De 3e dag al achter het para-anker, en de 4e dag de keuze; of terug naar New York en een nieuwe tijdvenster afwachte, of circa 150NM naar het zuid-oosten richting de warme golfstroom. De mannen kozen voor het laatste en inmiddels waait de wind even uit de juiste hoek. De komende dagen draait de wind weer naar het oosten en neemt fors in kracht toe, dus het para-anker zal wel stand-by blijven! 

Ze zijn live te volgen via YB Tracking, en op de eigen website staat een dagelijks reisverslag

  • Start: 8 mei 13:00 uur UTC (09:00 uur lokale tijd / 15:00 uur NL tijd)
  • Geroeid: 164 NM (304 km)
  • Afstand tot finish: 3.212 NM (5.949 km)

Dag 3: vrijdag 10 mei 2024 - 04:00 uur UTC

Terwijl vandaag bijna 1.400 roei(st)ers de ruim 30 km van Harlingen naar Terschelling gaan roeien, hebben de 4 mannen van New York-Rotterdam de 1e 70 NM (130 km) van hun 6.000 km lange Atlantische oversteek afgelegd! Afgelopen woensdag om 13:00 uur UTC (9:00uut lokale tijd / 15:00 uur NL-tijd) zijn ze vertrokken in New York. Aanvankelijk zouden vijf roeiers de oversteek wagen, maar tragisch genoeg moest één van hen, een goede vriend en mederoeier, zich terugtrekken. Deze dappere held is ongeneeslijk ziek geworden en de fysieke uitdaging van de oceaanoversteek is voor hem niet langer haalbaar. Het nieuws heeft diepe sporen achtergelaten bij het team, maar met hernieuwde vastberadenheid zetten zij hun missie voort.

Momenteel zijn de omstandigheden pittig met een tegenwind van 5-6 Beaufort. Ze zijn live te volgen via YB Tracking.


Maandag 6 mei 2024 

Afgelopen dagen is de Alexia bevoorraad en hebben de mannen een aantal testvaarten gemaakt. Verder met aftellen tot de grote dag; losgooien en 6.000 km roeien naar Rotterdam! 

 


Vrijdag 3 mei 2024

De Alexia is gisteren uit de container gehaald, en te water gelaten. Het team gaat verder met de voorbereidingen, en wachten op de juiste weersomstandigheden voor het vertrek richting Rotterdam! 

Donderdag 2 mei 2024

John OpmeerChris van Amersfoort, Gerhard ter Maat, Marcel Nijland en Paul Kuiphof staan aan de vooravond van hun oceaanroei-avontuur. Binnenkort start hun overtocht van 6.000 km roeien van New York naar Rotterdam! Het streven is om dit in 60 dagen te doen.

Wij gaan de mannen volgen in deze blog!

 

De (nieuwgebouwde) boot Alexia (Call sign: PA6454, MMSI: 244050143) ging 25 maart op transport richting New York, de mannen vlogen gisteren - 1 mei - die kant op en zijn ook gearriveerd. Vandaag halen ze de Alexia uit de container, ze komt te liggen in de Liberty Landing Marina vlak bij het Vrijheidsbeeld. Komende dagen gaan ze de boot prepareren en helemaal gereed maken voor de oversteek, en is het wachten op een 'goed-weer-window' en groen licht voor het vertrek! 

We wensen via deze weg John, Chris, Gerhard, Marcel en Paul suc6 en een machtig mooi avontuur toe!