Solo-roeier Jean-Jacques Savin verongelukt

Gepubliceerd op 22 januari 2022 om 22:53

22 januari 2022

Jean-Jacques Savin 'lost at sea'

Oceaanroeien is niet zonder risico's. Vanavond bereikte ons het droevige nieuws dat solo-roeier Jean-Jacques Savin (75) om het leven is gekomen bij zijn poging om de Atlantische oceaan over te roeien (geen deelnemer aan TWAC2021). Hij vertrok op 1 januari in zijn 8 meter lange roeiboot l’Audacieux (‘de dappere’) vanuit Sagres, in Portugal. "Het is mijn manier om het ouder worden wat uit te stellen", zei hij lachend bij zijn vertrek. "Ik ga op vakantie naar de open zee". Zijn boot was uitgerust met twee cabines en 300 kilo aan materiaal, waaronder eten, een harpoengeweer om te vissen, een elektrische watermaker, zijn mandoline, champagne en foie gras. "Ik ga acht uur per dag roeien en als het hard waait, sluit ik mezelf op", zei Savin. 

Tegenslagen

Vorige week vierde hij nog zijn verjaardag op zee. Maar hij kampte ook met tegenslagen, zoals slecht weer en technische problemen. Zijn zonnepanelen / elektrische installatie aan boord gingen kapot, zodat hij was aangewezen op de handwatermaker. En de harde wind blies hem flink uit de richting. Hij besloot koers te zetten naar de Azoren om daar de nodige reparaties uit te voeren. "De sterke deining en kracht van de wind verplichten me ertoe mijn hand watermaker te gebruiken", schreef Savin woensdag nog op Facebook. "Dat kost veel energie. Maar maak je geen zorgen: ik ben niet in gevaar."

Maar sinds de nacht van donderdag op vrijdag gaf hij geen teken van leven meer. Wel had Savin kort daarvoor nog twee noodsignalen verstuurd. Hij bevond zich toen ten noorden van het Portugese Madeira en was onderweg voor een tussenstop op het eilandje Ponta Delgada (Azoren) voor de reparatiewerkzaamheden.

Ondersteboven

Zijn familie wist dat hij in grote problemen was. De kustwacht begon een zoektocht. Vrijdag lokaliseerden Portugese hulpdiensten Savin's roeiboot, die ondersteboven op de oceaan dreef. Na eerdere berichten dat het levenloze lichaam van de Fransman was aangetroffen in de boot, schreef zijn dochter Manon de 23e op Facebook dat dit niet klopt, en dat hij dus niet is aangetroffen op zijn boot...... vooralsnog is hij 'lost at sea'

De magere maar gespierde Fransman was een avonturier in hart en nieren. De oud-militair was in het verleden parachutist bij het leger, maar ook piloot, curator van een nationaal park in Afrika en triatleet. Maar zijn grote passie was roeien en zijn grote liefde de Atlantische Oceaan.

Het was niet eerste keer dat Savin die oceaan overstak. In december 2018 vertrok Jean-Jacues in een grote ton van 3 meter lang en 2,10 meter diameter, en liet zich zonder gebruik te maken van enige voortstuwing door wind en stroming de oceaan overdrijven.  Na ruim 4 maanden bereikte hij de Caraïbische zee waar hij op 3 mei 2019 werd opgepikt door een Nederlandse tanker.

Bij zijn tweede tocht kwam er een triest en eenzaam einde aan zijn leven. "De oceaan was deze keer sterker dan onze vriend, die zoveel van varen en van de zee hield."

(o.a. bron: AD)