Mark Slats doopt en laat zijn ‘Maria’ te water

Gepubliceerd op 10 augustus 2020 om 20:02

Warmond, 8 augustus 2020

Met de woorden ‘We gooien deze fles er niet tegenaan, want dan ligt hij waarschijnlijk gelijk binnen’ en ‘dat we maar veel veilige mijlen mogen maken’ werd de door Mark Slats gebouwde oceaanroeiboot gedoopt. Het kostte de 43-jarige Wassenaarse avonturier 1.350 uur hard werken om tot de boot te komen die vandaag is gepresenteerd. Omringd door familie, vrienden, zijn team en velen die een bijdrage hebben geleverd aan de bouw van de boot, werd ze tewater gelaten.

Hiermee komt de voorbereiding voor de Talisker Whisky Atlantic Challenge 2020 (TWAC), die 12 december zal starten, in een nieuwe fase. Een fase waar zowel Mark als zijn ploegmaat Kai Wiedmer naar uitkijken. Kai, een 25-jarige Rotterdammer die opgegroeid is op de jachthaven van zijn ouders in Numansdorp, leerde Mark vorig jaar kennen toen Mark zijn zeilboot Maverick in hun haven legde. Mark inspireerde Kai met zijn wens om deel te nemen aan de TWAC. En zo is het idee ontstaan om samen van start te gaan in het double handed segment.

Afgelopen periode hebben Mark en Kai, mede door Corona, los van elkaar getraind. Vanaf nu is het moment aangebroken dat zij middels een nauwgezet trainingsschema de benodigde zeemijlen gaan afleggen om als een geoliede machine aan de start in La Gomera te kunnen verschijnen. “Er is een mooie sterke basis, maar er is altijd ruimte voor verbetering” aldus Mark. De uitgesproken ambitie om wederom een wereldrecord te vestigen (Mark roeide in de 2017-2018 editie een solo wereldrecord!) vraagt het uiterste van beiden en beiden zijn bereid er alles aan te doen om deze ambitie werkelijkheid te maken.

Mark heeft hierbij een extra motivatie. Afgelopen maart is zijn trouwste fan, zijn moeder Maria overleden na haar jarenlange strijd tegen kanker. Om haar te eren heeft hij zijn boot naar haar vernoemd en draagt hij deze race aan haar op.

Het goede doel dat aan deelname aan de TWAC is gekoppeld, zal dit keer de Maarten van der Weijden Foundation zijn. Een prachtige foundation waarin transparantie voorop staat en er gewerkt wordt vanuit de driehoek MvdWF – te financieren projecten – cliëntenraad. Mark en Kai zullen bijdragen aan een specifiek, nader te bepalen project, hierover later meer. 

(DSC_Fotocredits Harry van Wijk)