Verslag oversteek Team Neal Marsh

Gepubliceerd op 30 mei 2022 om 07:14

Op woensdag 6 april 2022 rond 13:30 uur lokale tijd vertrok Team Neal Marsh vanuit Portimão (Portugal) voor de circa 5.700 km lange Atlantische oversteek naar Frans-Guyana in Zuid-Amerika. Onder leiding van Ralph Tuijn - die zijn 11e oversteek maakt - roeit Nederlander Simon van der Hoek mee (Atlantic Rowing).


30 mei 2022 07:14 uur NL-tijd, dag 55, afgelegde afstand 6.394 km

Team Neal Marsh is aangekomen in Frans-Guyana! Na ruim 54 dagen en 6.394 km roeien (met een tussenstop op de Canarische eilanden en een tussenstop op Kaapverdië) zijn de 4 mannen gearriveerd in de Kourou! We feliciteren de bemanning met hun prestatie! Voor Ralph Tuijn was dit zijn 11e oversteek, voor Simon van de Hoek zijn 1e!

We wachten op fotomateriaal ;-) 

De oversteek is te volgen via Ocean Rowing Events, klik hier >>


25 mei 2022 10:15 uur NL tijd, dag 50, afgelegde afstand 5.649 km

Nog een dag of 4-5 te gaan, met ca 400 zeemijl voor de boeg! De weersomstandigheden zijn goed, zon om de accu's extra op te laden! Het is wel erg warm, dus de watermaker moet 2x zoveel water maken dan normaal. Eergisteren was een speciale dag voor Ralph; op deze dag heeft hij precies 900 dagen over de oceanen van de aarde geroeid en heeft hij 17 wereldrecords behaald. Slechts 2 roeiers roeiden meer dagen dan Ralph. De legendarische Peter Bird met  circa 950 dagen, helaas is hij in 1996 op zee verdwaald toen hij probeerde de Noord-Pacific van Rusland naar de Verenigde Staten te roeien. De recordhouder is de nog steeds actieve oceaanroeier Erden Eruc. Net klaar met zijn tweede oversteek over de Stille Oceaan. Hij roeide waarschijnlijk bijna 1.200 dagen over oceanen. Erden is de eerste en enige persoon ter wereld die solo volledig op menselijke kracht rond de planeet is gevaren en raad eens waar hij mee bezig is? Hij doet dit een tweede keer! Voorlopig houden de mannen van Team Neal Marsh het bij de Atlantische Oceaan.....

De oversteek is te volgen via Ocean Rowing Events, klik hier >>


22 mei 2022 20:16 uur NL tijd, dag 47, afgelegde afstand 5.386 km

Team Neal Marsh zit op 4/5 van de oversteek en ze gaan nu de laatste fasde in. De verwachte aankomst in Frans-Guyana is 30 mei. Enkele dagen geleden ging het zoals voorspeld regenen, en de bijbehorende dikke bewolking geeft een extra aanslag op de accu's die nu minder opladen. Waarschijnlijk zal men tot de aankomst zoveel mogelijk apparatuur moeten uitschakelen, en is alleen de stuurautomaat ingeschakeld. Komende dagen zonder AIS roeien in de diverse vaarroutes van grote schepen betekent extra waakzaam zijn voor de teamleden. Men verwacht overigens beter weer binnenkort, dus wellicht kan men de accu's wat beter laden dan. 

De oversteek is te volgen via Ocean Rowing Events, klik hier >>


19 mei 2022 15:34 uur NL tijd, dag 44, afgelegde afstand 4.947 km

Terwijl de Zuid-Amerikaanse kust iedere dag dichterbij komt, blijft Team Neal Marsh problemen ondervinden met de energiesystemen. De accu's laden minder goed op dan een week geleden, wat niet kan worden veroorzaakt door de toename van bewolking. Men heeft om de accu's op voldoende spanning te houden noodgedwongen de AIS, de plotter en de repeater uitgeschakeld, zodat nu alleen de stuurautomaat met automatische piloot aanstaan. Men gebruikt de elektrische watermaker slechts om de 2 dagen voor een kleine hoeveelheid water, daartussen maakt men water met de handwatermaker. Omdat de AIS is uitgeschakeld scant men nu iedere 20 minuten de horizon op schepen. Er is nog steeds geen regen gevallen, maar men nadert de bewolkte tropen snel dus zware tropische buien liggen in het verschiet. Deze buien veroorzaken wellicht nog meer energieproblemen..... Men heeft nog ca 750 NM en 12 dagen te gaan! 

De oversteek is te volgen via Ocean Rowing Events, klik hier >>


15 mei 2022 17:34 uur NL tijd, dag 40, afgelegde afstand 4.518 km

Team Neal Marsh roeit steeds verder naar het zuiden en de temperaturen blijven stijgen. De achterkajuit is overdag een sauna. De dagafstanden zijn net niet voldoende om nog een wereldrecord van Afrika naar Zuid-Amerika te roeien. Even zat de schrik er in omdat men dacht alleen nog ontbijtpap aan boord te hebben, maar na goed zoeken vond men gelukkig nog 200 maaltijden! Zelfs in een kleine oceaanroeiboot moet je soms goed zoeken. Er waren wat ektriciteitsproblemen, echter na het vervangen van de stuurautomaat door een ander type met veel lager stroomverbruik lijken de energieproblemen opgelost. Na bijna 40 dagen heeft men tot nu toe nog steeds geen druppel regen gehad maar dat zal de komende tijd waarschijnlijk wel veranderen. Team Neal Marsh is op 2/3 van de oversteek en men is de 1000 NM grens inmiddels voorbij! 

De oversteek is te volgen via Ocean Rowing Events, klik hier >>


10 mei 2022 13:04 uur NL tijd, dag 35, afgelegde afstand 3.876 km

Team Neal Marsh is ruim een maand onderweg, en zoals altijd na Kaapverdië neemt de hoeveelheid vliegende vissen toe en worden ze bovendien groter. Inmiddels is ieder teamlid wel een keer geraakt 's nachts, en vloog er zelfs een vis de cabine binnen toen Rob het luik opende na een telefoongesprek. Na zeer kalme wind en langzame vooruitgang is wind weer toegenomen en maakt men mooie dagafstanden. Er zijn een paar walvissen gespot, dolfijnen hebben zich al weken niet laten zien. Men kreeg ook bezoek van een van de meest verbazingwekkende oceaanwezens; een blauwe marlijn van pakweg vier meter die een uur rond de boot bleef hangen. Nog circa 20 dagen te gaan tot het eindpunt! 

De oversteek is te volgen via Ocean Rowing Events, klik hier >>


7 mei 2022 09:00 uur NL tijd, dag 32, afgelegde afstand 3.393 km

Team Neal Marsh is halverwege en na de tussenstop in Mindelo afgelopen maandag nu onderweg op het grote open water tussen Kaapverdië en Frans-Guyanan. Geen eilanden meer, alleen maar open Oceaan! De tussenstop werd nog even heel spannend toen bleek dat de boot van koers was en vlak bij een eiland vol rotsen! Lees het spannende verslag op de Facebookpagina van Ralph! 

De oversteek is te volgen via Ocean Rowing Events, klik hier >>


1 mei 2022 15:00 uur, dag 26, afgelegde afstand 2.870 km 

5 dagen geleden waren de mannen op 1/3 van de route, de actuele positie is ca 50 km ten noorden van de Kaapverdische eilanden. De gunstige weersomsandigheden zorgden afgelopen dagen voor dagrecords tot wel 175 km per etmaal! Er worden walvissen, dolfijnen, waterschildpadden en haaien gespot. Op de gebruikelijke kleine ongemakken na is de fysieke gesteldheid en de conditie van de handen goed, alleen heeft Ralph wel flink last van een pijnlijk en dik scheenbeen onstaan bij het afmeren tijdens de tussenstop op Gran Canaria. Team Neal Marsh gaat een korte tussenstop maken in Mindelo (Kaapverdië) om daarna weer verder koers te zetten naar naar Frans-Guyana! 

Voor live volgen van de oversteek via Ocean Rowing Events, klik hier >>


20 april 2022 13:00 uur, dag 15, afgelegde afstand 1.360 km

Na de vele uren achter het para-anker op dag 5 en 6 waren de dagen daarna ook zwaar. Windkracht 6 in de rug en golven tot 6 meter hoog maakten het roeien tot een grote uitdaging. Soms surfde de boot met een snelheid van ruim 14 knopen (ruim 25 km/u) van de golven af, en op enig moment rolde de boot bijna om! Weer afwachtend achter het para-anker volgden zeer spannende momenten toen een 290 mtr lange LNG tanker op ramkoers bleek te liggen en pas op het allerlaatst uitweek, en op slechts 200 mtr passeerde.... Lees het boeiende verslag van Ralph op Facebook! Gisteren een  tegenvaller; Team Neal Marsh heeft noodgedwongen een tussenstop gemaakt op Gran Canaria vanwege een voorspelde windkracht 7.  Deze stop is gelijk benut om de autopilot te herstellen zodat de reserve autopilot niet gemonteerd hoeft te worden.  De trossen zijn vandaag rond 10:25 uur lokale tijd weer losgegooid dus de mannen zijn weer onderweg naar Frans-Guyana! 

Voor live volgen van de oversteek via Ocean Rowing Events, klik hier >>11 april 2022 16:00 uur, dag 6, afgelegde afstand 518 km

Op facebook het verslag van de eerste 6 dagen. Na 4 voorspoedige dagen - met opmerkelijke ontmoetingen met schepen - heeft Team Neal Marsh nu te maken met stevige wind en tot 4,5 mtr hoge golven uit de verkeerde richting. Ze liggen achter het para-anker in afwachting op gunstiger omstandigheden. Voor het verslag, klik hier >>

 

Voor volgen van de oversteek via Ocean Rowing Events, klik hier >>


8 april 2022 19:00 uur NL tijd; Team Neal Marsh is ruim 2 dagen onderweg, en hebben al bijna 300 km afgelegd! Volg de oversteek hier >>


6 april 2022 rond 13:30 uur lokale tijd vertrok Team Neal Marsh vanuit Portimão (Portugal) voor de Atlantische oversteek naar Frans-Guyana in Zuid-Amerika! Onder leiding van Ralph Tuijn - die zijn 11e oversteek maakt (!!) - roeit Nederlander Simon van der Hoek mee (Atlantic Rowing). Van de oorspronkelijke 5 deelnemers is de Amerikaanse deelnemer afgevallen, dus ze gaan roeien met 4 personen; Ralph, Simon en twee Ieren. Simon is gelukkig net op tijd hersteld van Corona. 

De oversteek is te volgen via Ocean Rowing Events, klik hier >>